Toegekende projecten 2019

2019-6 Fiets- en voetveer Loosdrecht
In juli en augustus 2019 wordt als proef een toeristische lijndienst uitgevoerd over de Loosdrechtse Plassen. Deze fiets- en voetveer biedt inwoners de mogelijkheid om het plassengebied te verkennen, ook als zij zelf niet over een boot beschikken. Daarnaast creëert het spontane ontmoetingen, op een ontspannen, recreatieve manier. Dit nieuwe initiatief, waardoor meer mensen van ’t water kunnen genieten wordt omarmd door het Wijdmerenfonds. De pilot krijgt een startbijdrage van € 500,-.

2019-5 Kinderspelen Koningsdag
Als onderdeel van het Lentespektakel in Nederhorst den Berg organiseert men op Koningsdag extra activiteiten voor kinderen. Een speciaal middagprogramma voor 2 tot 12-jarigen met Oud Hollandse spellen zoals ringgooien en blikwerpen voor de allerkleinsten tot kipvangen en lasso werpen voor de grotere kinderen. Dit leuke nieuwe initiatief, onder begeleiding van vrijwilligers van KinderVakantieWerk, ondersteunt het Wijdemerenfonds met een startdonatie van € 185,- .

2019-4 Bevrijdingsontbijt
Op 5 mei organiseert de Godard Stichting voor de tweede keer een bevrijdingsontbijt op Kasteel Nederhorst. Een mooie activiteit voor verbroedering van de gemeenschap, waarbij men (nog) meer bezoekers verwacht dan vorig jaar. Omdat het Wijdemerenfonds met veel plezier terugkijkt op de eerste editie, bieden we een steuntje in de rug bij de herhaling hiervan. Mocht de organisatie onverhoopt niet uitkomen met de kosten, dat ondersteunt WIJ het bevrijdingsontbijt tot een bedrag van maximaal € 500,-.

2019-3 Ouderenmiddag Sloep
Tijdens de feestweek in Loosdrecht biedt stichting Sloep een gezellige middag voor oudere en gehandicapte dorpsgenoten. Zij worden verwend met lekkere hapjes en drankjes, muziek, toneel, spelletjes en vooral veel ontmoeten. Deze middag is per definitie een activiteit die de saamhorigheid tussen de inwoners versterkt. En hoewel het geen nieuw initiatief is, krijgt het toch de steun van het Wijdemerenfonds. Het aantal deelnemers groeit namelijk elk jaar, wat ook de kosten doet toenemen, ondanks de werving van sponsors en de inzet van veel vrijwilligers. Daarom draagt WIJ eenmalig een bedrag bij van € 1000,-.

2019-2 Oorlogsmonument
De Historische Kring in Nederhorst den Berg heeft het initiatief genomen om een monument te bouwen ter nagedachtenis aan de bemanning van een Canadese bommenwerper die in mei 1943 neerstortte. De onthulling vindt plaats met een militaire ceremoniële plechtigheid, waarbij bewoners en schoolkinderen uit Nederhorst den Berg betrokken worden. De basisscholen zullen het monument daarna adopteren. Het wordt een plaats van bezinning. Dit mooie initiatief, dat verleden en heden met elkaar verbindt, sluit goed aan bij het doel van WIJ en wordt ondersteund met een bedrag van € 2000,-.

2019-1 Grand Café ouderen
Een aantal enthousiastelingen organiseren voor oudere inwoners uit Wijdemeren een gezellige (gratis) ochtend in het Grand Café naast de SFG-feesttent in ‘s-Graveland. Tijdens deze ochtend in begin mei staat gezelligheid en ontmoeting centraal. Daarnaast is er ook ruimte om bekendheid te geven aan andere verbindende initiatieven die er in de gemeente zijn, specifiek voor deze doelgroep. Deze activiteit voor ouderen past goed binnen de doelstellingen van het Wijdmerenfonds en is gehonoreerd met een bedrag van € 500,-.

Toegekende projecten 2018

2018-5 Nieuw team Wille Dasplein
Een groepje actieve Bergers heeft het initiatief genomen om op zoek te gaan naar een ‘nieuw team Willie Dasplein’. Een team van mensen die, in de geest van de in 2014 overleden Willie Das, kleine events willen organiseren rondom het plein in Nederhorst den Berg. Activiteiten waarbij de saamhorigheid tussen dorpsgenoten centraal staat. Een mooi initiatief dat goed aansluit bij de doelstelling van het Wijdemerenfonds. Daarom draagt het fonds € 250,- bij aan het realiseren van deze zoektocht.

2018-4 JazzBattle
Als nieuw onderdeel van het Loosdrecht JazzFestival is in 2018 de JazzBattle opgezet. Een muzikale wedstrijd onder jongeren, met voorrondes in de Hilversumse Vorstin, gevolgd door een finalebattle in Loosdrecht en voor de winnaar(s) een openingsact op het hoofdpodium van het Jazzfestival. De JazzBattle is een vernieuwend, verbindend onderdeel van een groot festival en past binnen de criteria die het Wijdemerenfonds hanteert. Daarom is de aanvraag gehonoreerd met eenmalig de maximale bijdrage van € 5.000,-.

2018-3 Skûtsjesilen Loosdrecht
Stichting Noord Oost Zuid West (NOZW) start een nieuw nautisch evenement op de Loosdrechtse Plassen: Skûtsjesilen, waarbij acht skûtsjes strijden om de Loosdrecht Cup. Op woensdag 6 juni kunnen bewoners vanaf de wal of hun eigen boot de wedstrijd bekijken en genieten van het spektakel. Daarnaast is er speciaal voor leerlingen van de lokale basisscholen het ‘Skûtsjesilenspel’ en voor de oudere inwoners uit onze gemeente een rondvaarttocht. Het Wijdemerenfonds omarmt deze nieuwe traditie, die verbinding creëert tussen de dorpsgenoten en de Wijdemeerse watersport weer extra op de kaart zet. Het evenement ontvangt daarom eenmalig de maximale bijdrage van € 5.000,-.

2018-2 Bevrijdingsontbijt
Op 5 mei organiseert de Godard Stichting op Kasteel Nederhorst een Bevrijdingsontbijt voor dorpsgenoten. Men wil hiermee mensen samenbrengen die elkaar anders minder snel zouden ontmoeten. Tijdens de maaltijd kunnen inwoners met elkaar in gesprek gaan en samen de vrijheid vieren. Het motto ‘nuttig een croissantje en een kop koffie met iemand die je nog niet kent’ sluit helemaal aan bij het doel van het Wijdemerenfonds. Daarom is dit initiatief gehonoreerd met een (eenmalig) bedrag van € 1.035,-.

2018-1 Serre De Kuijer
Bij de gesloten afdeling van Amaris De Kuijer in Nederhorst den Berg wil men graag een serre bouwen. Deze serre c.q. tuinkamer creëert meer leefruimte voor de dementerende bewoners en maakt het mogelijk om ook ’s winters ‘naar buiten’ te gaan en van de zon te genieten. Om de bouw te realiseren zijn al veel inspanningen geleverd en is o.a. geld ingezameld in het dorp. Het Wijdemerenfonds sluit hierop aan met een eenmalige bijdrage van € 1000,-. Het is een mooi project voor een kwetsbare groep inwoners, gesteund door mensen uit de omgeving.

Toegekende projecten 2017

2017-8 Muziektheater Spotlight
Muziektheater Spotlight biedt theater en muziek voor jong en oud. Zowel volwassenen, kinderen, als jongvolwassenen met een beperking, kunnen bij hen aan de slag met zang, dans en muziek. Begin dit jaar verhuisde men naar ‘de Magneet’ in Loosdrecht. Voor de inrichting van het nieuwe clubgebouw met o.a. een spiegelwand en geluidsinstallatie deed Muziektheater Spotlight een beroep op het Wijdemerenfonds. Dit verzoek is gehonoreerd met een eenmalige bijdrage van 250,-. WIJ ondersteunt graag deze jonge veelzijdige vereniging bij het opstarten op hun nieuwe plek.

2017-7 Natuurlijk Wijdemeren – Repair Café
Weggooien? Mooi niet! In april startte Natuurlijk Wijdemeren met het Repair Café Kortenhoef. Een maandelijks evenement waarbij bezoekers kapotte spullen van thuis meenemen om deze, met hulp van deskundige vrijwilligers, te repareren. In het Repair Café krijgen spullen een tweede leven en is er ruimte voor sociaal contact. Een mooi initiatief dat verbindt en verbroedert en van het Wijdemerenfonds een eenmalige bijdrage van € 100,- krijgt.

2017-6 Natuurlijk Wijdemeren – Duurzame jaarmarkt
Groen doen in een groene omgeving, dat is de leus van Natuurlijk Wijdemeren. Om mensen meer bewust te maken van duurzame (bij voorkeur lokale) en milieuvriendelijke producten, organiseren zij op 17 juni de ‘Duurzame jaarmarkt Wijdemeren’. Een nieuw initiatief, dat is opgezet door bewoners uit de verschillende dorpskernen en mensen met dezelfde interesse bijeen brengt. Ook kinderen en gezinnen worden hierbij betrokken. Het Wijdemerenfonds steunt deze jaarmarkt met een eenmalige bijdrage van € 250,-.

2017-5 Stichting Bruisend Ankeveen
Ter verwelkoming in het dorp wil stichting Bruisend Ankeveen alle nieuwe inwoners de Ankeveense vlag aanbieden. Een leuk initiatief dat bijdraagt aan de verbinding en verbroedering van de buurt. Dit sympathieke idee heeft het Wijdemerenfonds gehonoreerd met een eenmalige bijdrage van € 375,-. Een bedrag waarmee men de 25 huishoudens van de recent opgeleverde Wout Hilhorsthof een vlag kan schenken.

2017-4 Koter & Groter Café
Het Koter & Groter Café is een ontmoetingsplek voor (aanstaande) ouders en hun kinderen uit Kortenhoef en omgeving. Elke eerste woensdagochtend van de maand organiseert men een (gratis) inloopochtend om de saamhorigheid binnen deze groep mensen te vergroten. Het doel is om samen dingen te ondernemen, ervaringen te delen en informatie te krijgen van uitgenodigde gastsprekers. Het Wijdemerenfonds prijst dit vernieuwende (burger)initiatief dat bijdraagt aan de sociale versterking van gezinnen met jonge kinderen. Daarom ontvangt het Koter & Groter Café een eenmalige stimuleringsbijdrage van € 500,-.

2017-3 Kursusproject Loosdrecht
Het Kursusproject Loosdrecht verzorgt een variatie aan lezingen en cursussen waarmee zij veel inwoners uit Wijdemeren bereikt. Door de inzet van enthousiaste vrijwilligers kan men het aanbod rond de kostprijs realiseren. Voor het vervangen van beamers is een beroep gedaan op het Wijdemerenfonds. Omdat het Kursusproject bijdraagt aan maatschappelijke saamhorigheid op meerdere gebieden, heeft het bestuur besloten hen een eenmalige stimuleringsbijdrage van € 500,- toe te kennen.

2017-2 Buro Sport
Aan Stichting Buro Sport in Kortenhoef heeft het Wijdemerenfonds een eenmalige stimuleringsbijdrage van € 500,- toegekend. Buro Sport heeft als doel om meer mensen te laten bewegen met een zo laag mogelijke drempel. Wekelijks komen meer dan honderd mensen sporten die niet naar een sportschool gaan, maar gezellig met vrienden in de buurt dichtbij een uurtje binnen willen bewegen. Het Wijdemerenfonds vindt dit een sympathiek initiatief dat bijdraagt aan de (sportieve) verbinding en versterking van de buurt. Met het toegekende bedrag gaat Buro Sport Aquabags aanschaffen om meer variatie te kunnen realiseren in het sportaanbod.

2017-1 Ken Uw Dorp Quiz
Voor het organiseren van de Ken Uw Dorp Quiz in Kortenhoef heeft het Wijdemerenfonds een bedrag van € 1500,- toegekend. De KUD-Quiz bestaat uit een quizavond waarin een groot aantal teams thuis, in de kroeg of in een verenigingsgebouw allerlei vragen en opdrachten uitvoeren over de dorpen Kortenhoef en ’s-Graveland. De uitslag van de quiz en het winnende team worden bekend gemaakt tijdens een feestavond. Het Wijdemerenfonds waardeert dit burgerinitiatief dat zoveel inwoners uit de dorpen samenbrengt. Deze activiteit draagt bij uitstek bij aan verbroedering, maatschappelijke saamhorigheid en verbinding van de buurt. Het is een nastrevenswaardig initiatief. Andere kernen uit Wijdemeren kunnen hiervoor hetzelfde bedrag krijgen.